Propera trobada:

foto de Les Borges del Camp: Tere Balañá.

Propera trobada: .... dia 16 d'abril
Comentarem: Lítica de Lucia Pietrelli

dilluns, 22 de novembre del 2010

El centenari de la mort de Tolstoi



És l'any del centenari de la mort de Lleó Tolstoi. El gran escriptor rus, considerat una de les cimeres del realisme i un dels grans de la literatura universal continua essent una figura plena de vigència. El seu missatge filosòfic i literari es pot compartir o no, però pel pes i la importància que el seu pensament a tingut a llarg de tot el segle XX i la primera dècada del XXI provoquen que la seva obra tingui avui en dia un enorme interès.

La frase que se li atribueix instants abans de morir "Hi ha sobre la terra milions d'homes que pateixen, per què cuideu només de mi?" reflexa a la perfecció quins van ser els seus v
alors morals al llarg de la seva vida. Propulsor d'una resistència civil pacífica davant les terribles injustícies socials que veia i partidari d'una mena de cristianisme social visqué sempre convençut que "la pràctica de la violència no és compatible amb l'amor com a llei fonamental de vida" i la recerca continua d'aquest amor universal marcà tota la seva creació. Creació literària que influí en gran manera a homes com Mahatma Ghandi o Marthin Luther King. Una posició filòsofica i vital que després del seu llibre "Resurrecció", on criticava amb duresa a les institucions eclesiàstiques, li va portar greus problemes amb les autoritats fins arribar a l'excomunió. La seva preocupació derivava per cercar un autèntic sentit "vital a l'existència", fins arribar als mots de la obra final Últimes paraules on indicava que s'havia de viures segons la llei de Crist "estimant una als altres". Uns darrers anys on també s'allunya d'una civilització urbana que no li agradava genis ni mica i predicà un "naturisme llibertari" que sovint es cita com a precursor directe de l'ecologisme.
En tot cas, convé llegir llibres com Anna Karenina, Guerra i Pau, La mort d'Ivan Ilich o els Cossacs per reflexionar sobre temes i qüestions humanes que resten immutables al pas dels anys i que avui tenen tant interès pel lector com el dia que van ser formulades.

Noticia publicada a: http://culturacat.com/noticia/index.php/opinio/el-centenari-de-la-mort-de-tolstoi-

I més informació, aquí.

I aquí.

Ho dic, més que res, per si mai no sabem qué llegir.

1 comentari:

  1. Jo m'he llegit diverses vegades Anna Karenina (em va encantar) i no em faria res llegir Guerra i pau.

    ResponElimina