Propera trobada:

foto de Les Borges del Camp: Tere Balañá.

Propera trobada: .... dia 21 de maig
Comentarem: Restitució de Rosina Ballester

dimecres, 20 de desembre del 2023

La trobada del solstici

Era el dia 18 de desembre. A casa dels amfitrions la taula estava parada, a punt per al sopar de Nadal o solstici d'hivern del club. La decoració col·laborava a propiciar el clima adequat a les festes que celebràvem: El pessebre, l'arbre, el tió. Hi havia ganes de trobar-nos, hi havia il·lusió i algunes persones havien cuinat plats realment exquisits. En dies així som un club gastronòmic, és per això que, de vegades, li diem de gastrolectura al nostre club. 

Però naturalment, com a cada trobada, hi havia un llibre per comentar. Ho vam fer abans del sopar, mentre ens preníem un aperitiu. Aquesta vegada el llibre era L'estiu circular de Marion Brunet, traduït del francès per Mia Tarradas.

L'estiu circular va atrapar a tothom, tot i que algunes persones van comentar que s'ho havien passat malament degut a l'extrema duresa del llibre.

Sí, L'estiu circular és sens dubte un llibre molt dur, però també molt real, escrit amb ploma magistral, frases curtes, ritme accelerat, conceptes clars i sense embuts. Un estudi antropològic, una radiografia social d'una societat mísera, i utilitzo la paraula mísera de manera genèrica, no només en l'aspecte econòmic. Econòmicament els personatges se'n van sortint, tots tenen la seva feina, tots envegen, però, la d'els altres, volen viure millor.  

Una noia queda embarassada als 16 anys, no sabem, ni ens vol dir, qui és el pare. Això desencadena la fúria dels progenitors, d'aquí arranquen un seguit de fets dramàtics sense cap mena de compassió cap al lector.

Hi ha masclisme, hi ha racisme, hi ha desarrelament, hi ha incomprensió, hi ha apatia, enveges i molta violència. Cap dels personatges ens és simpàtic, però d'alguna manera ens provoquen compassió, perquè han arribat a l'estat que han arribat a partir d'una roda, porten l'herència d'uns pares i d'uns avis que ho van tenir molt difícil, en alguns casos arribant a França des d'altres països. 

Al barri objecte del relat hi conviuen migrants i autòctons, de vegades, quan els convé per negocis, s'accepten, però a la mínima aflora la ràbia contra allò que ve de fora, i aquesta ràbia es fa més gran quan el que ve de fora té un cotxe millor. 

Són animals acorralats, va dir algú. Algun dia, de joves, potser van ser mínimament feliços, es van enamorar, van fer l'amor ... I després tot és torça. La mare de la noia embarassada també s'havia quedat embarassada massa aviat, va haver de ser mare quan li tocava anar de festes i lligar. Maternitats no volgudes, filles que en patiran les conseqüències, que no rebran l'escalf de la mare ni del pare, deixades a la sort d'un món hostil fins quedar a la vegada embarassades massa aviat. La roda que continua i una criatura que arriba al món i que probablement es veurà sotmesa en la mateixa misèria. 

Només, potser és un bri d'esperança per part de l'autora, una persona intenta ser diferent, la germana petita, la que té un ull de cada color. Potser ella estudiarà, anirà a la universitat, potser, només potser.

Realitats que són presents al nostre món. Un món on determinats drames afloren cada vegada amb més freqüència, societats que voten, o poden votar, l'ultra dreta. I ens preguntem: Què hi podem fer? Quina responsabilitat hi tenim?  Ens sentim fora, lluny, d'aquestes realitats, però, n'estem segurs? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada