Propera trobada:

foto de Les Borges del Camp: Tere Balañá.

Propera trobada: .... dia 16 d'abril
Comentarem: Lítica de Lucia Pietrelli

dimecres, 6 d’octubre del 2010


La primera navalla, la primera baralla, la primera estada a la presó; són alguns del ritus de pas descrits en aquest estremidor relat autobiogràfic, d'un dels últims supervivents del urkes. Integrants d'una antiga comunitat confinada a Sibèria, aquests descendents de criminals, aïllats per Stalin i deportats a l'enclavament rus del Transnièdster, a Moldàvia, es regien per un estricte codi de l'honor. Tot i la mirada crítica del narrador, el relat sovint és tenyit de la nostàlgia que inspiren els mites.
Una educació siberiana, saludada amb grans elogis per Roberto Saviano, autor de Gomorra, és un llibre de gran valor literari i antropològic, que interessarà als lectors tant pel ritme narratiu com per la profunditat de l'experiència humana que s'hi descriu.

4 comentaris:

  1. No sembla un llibre "fàcil" i probablement cal força "estomac" per llegir-lo pel que es dedueix de la teva ressenya i alguna altra que he trobat. L'has llegit Santi? Ens estàs fent una recomanació? Per què ens el recomanes? Si és que el recomanes.

    ResponElimina
  2. Gràcies Magda pel teu interès. Aquest llibre el vaig comprar aquest estiu i la veritat és que em va agradar. Vist des d'un punt de vista antropològic ho he trobat molt interessant, ja que dels Urkes no en sabia absolutament res i tot i que semblen uns salvatges tenen un codi de l'honor que ja el voldriem en la nostra societat. Jo tinc el llibre en castellà i la ressenya és molt més complerta. Estic pensant en penjar-la tot i que corro el risc de que em diguin pesada, jejeje.
    Per cert, si us ve de gust, tinc el llibre a la vostra disposició.

    ResponElimina
  3. Doncs a mi si! Aquest estiu he llegit uns quants rusos i estic molt flipada amb el tema. M'estic plantejant anar a visitar al meu cosí a Mins durant la setmana blanca al març, imagina't!!!! :D

    Una cosa, Santi, podrias posar també com a etiqueta, a més del nom del autor, el país? Es per allò del criteri geogràfic que va comentar l'Enric...

    Aquí et deixo un link a la meva ressenya sobre literatura eslava: http://lola-steiner.blogspot.com/2010/09/literatura-eslava.html

    ResponElimina
  4. Demà t'arribarà el llibre, espero que t'agradi.
    Ja he posat bé les etiquetes i és veritat que és més entenedor. No estic al loro!
    Si et va la literatura de l'Est, has de llegir un llibre que es va comentar al Club de Lectura l'any passat, és de l'Agota Kristoff i es titula "Claus i Lucas", a mi personalment em va impactar.
    Ara visitare el link que em dius, gràcies!

    ResponElimina