Propera trobada:

foto de Les Borges del Camp: Tere Balañá.

Propera trobada: .... dia 16 d'abril
Comentarem: Lítica de Lucia Pietrelli

divendres, 25 d’abril del 2014

Remor de serps, novel·la negra sobre una realitat negra.


Jo no he vist aquelles morts de ràbia,    
jo no he vist aquelles morts de fam,    
jo no he vist aquelles morts al front,    
jo no he vist aquelles morts a les presons.    
No, jo no ho he vist i tot m'ho han contat,    
i encara avui al meu poble ho conten,     
i encara avui la gent que ho ha vist amb por, ho conta.

                                                               Raimon.


L'Agustí Vehí tampoc no hi era, no va veure cap d'aquelles morts: de ràbia, de fam, al front, a les presons. Assassinats ... Va néixer 18 anys després del 40. Va morir abans que es publiqués Remor de serps, la seva novel·la pòstuma.

Remor de serps és una novel·la senzilla, fàcil de llegir, una novel·la negra que atrapa. A voltes, però, és fa una mica repetitiva. 

A l'Agustí li agradava fer-ho fàcil. Li agradava buscar maneres d'atrapar amb les paraules. Volia fer-se entendre, ni que fos a base de repetir. Era escriptor, historiador, pedagog i policia, una estranya combinació. També tenia una gran capacitat per escoltar, per observar, per investigar, per llegir entre línies. Va ser força prolífer si tenim en consideració que va començar a escriure gran i va morir jove. Escrivia novel·la negra, diuen. Jo crec que escrivia sobre realitats negres que embolicava amb forma de novel·la.

Si alguna cosa va quedar clara a tothom, al club, és que Remor de serps és una novel·la molt documentada. Una novel·la creïble, fins hi tot. Podríem dir que és una ficció ben real.

L'escenografia: París en un moment molt concret. Què fer quan sabem que estan a punt d'envair el nostre poble? Incapacitat del govern per enfrontar-se a un enemic fort, acceptació d'alguns disposats a sotmetre's i potser a treure'n el millor profit de la nova situació. Por i fugida, per a altres. Valentía i resistència, segurament en minoria.

Els protagonistes: Els refugiats republicans espanyols, pobres herois derrotats. Immigrants polítics que fan nosa a la democràtica república veïna que ja ha acceptat l'ambaixada de Franco. 

L'enemic: El poder que aprofita els avantatges de la posició per aniquil·lar tot allò que el pot posar en perill. Pels mitjans que sigui, amb els enganys que convingui.

El tema: La dignitat humana. La fidelitat a una causa. La coherència personal amb un mateix i els seus orígens. La honradesa.

Remor de serps. Una novel·la de ficció... 

Comentada el dia de Sant Jordi de 2014 al bar del Pere de Les Borges del Camp, entre paradetes de llibres, vilatans que fan la cerveseta o el cafè amb llet







1 comentari:

  1. MEntres valtros comentaveu, jo començava les contraccions. Ho recordarem tota la vida!!!

    Les meves filles estan, realment, molt lligades al club! jajajajaja!!!

    ResponElimina