Propera trobada:

foto de Les Borges del Camp: Tere Balañá.

Propera trobada: .... dia 16 d'abril
Comentarem: Lítica de Lucia Pietrelli

dissabte, 12 de gener del 2013

Criteri geogràfic per triar autors.

A la web llibresperllegir.cat (tenen facebook, i molt actiu!), he trobat una iniciativa meravellosa.



Han publicat una entrada amb aquest mapa, que es pot ampliar més o menys segons la part del món que ens interesi. A diferents indrets del mapa hi ha una bafarada blava. En fer clic a una d'elles, s'obre una finestra amb la informació literària sobre aquell indret. Per exemple, si es fa clic a sobre de Sant Petesburg, aquesta és la informació:

L'agulla daurada, de Montserrat Roig
Ana Karenina. Lev Tolstói
Crim i càstig, Fiódor Dostoievski
És a dir, ens dona informació sobre llibres que han estat escrits allà, o ambientats allà. Segons diuen ells a la seva web:
La literatura i els viatges sempre han estat íntimament lligats tant que, en moltes ocasions, aquests són els protagonistes absoluts d'aquella (que ho preguntin als grecs!). A més, existeix el que es coneix com literatura de viatges que és aquella literatura en què algú escriu --literàriament--sobre un viatge real. Des del punt de vista del lector, hi ha qui gaudeix llegint novel·les ambientades allà on transcorren els seus viatges o les seves vacances tant sigui llegint autors del país com de la zona que visita. 

Per tot això, us proposem la construcció d'un mapa col·laboratiu on poder plasmar aquesta relació de què us parlem, això és: lloc - novel·la/autor. Per exemple: Sardenya-Grazia Deledda, Mallorca-Blai Bonet, Provença-El perfum, de Patrick Süskind, etc. Estem segurs que, com amants de la literatura, us agradarà participar en aquesta nova aventura i ser els co-autors d'un mapa 2.0 de viatges i llibres.

Simplement doneu-nos el nom de l'autor que us vingui al cap i la zona en què voleu situar-lo, tal com heu vist en els exemples de més amunt. Ho podeu fer responent aquest missatge aquí a sota. Nosaltres anirem completant el mapa que, esperem-ho, anirà fent-se gran a mida que passin els estius, els llibres i els viatges.

Oi que és meravellós? Hem de colaborar. No he trobat cap referència a Islàndia (com és possible?) ni a Finlàndia (i el nostre amic Passalinaa?). Ens hi posem?

1 comentari:

  1. M'has creat un problema. La pàgina té el seu interès, però "joder" en falten milions i, ho dic amb un toc de tristesa, torno a descobrir que del "tercer món" quasi només hi ha autors que se'l miren des de fora, com pot ser que algú faci un mapa de literatura i a Àfrica només hi posi autors blancs? Intentar donar el tom a aquesta visió significa molta feina, no sé si tinc temps o potser no interessa massa a la gent que ha fet aquella pàgina. M'ho pensaré.

    Tota manera per mi endavant, es clar, posem al menys els que has dit.

    ResponElimina