Propera trobada:

foto de Les Borges del Camp: Tere Balañá.

Propera trobada: .... dia 21 de maig
Comentarem: Restitució de Rosina Ballester

dijous, 9 de novembre del 2023

Hi ha un país on la boira

I ens vam tornar a trobar, de nou al mas del Negret i, com sempre, a la taula no hi faltaven les croquetes, aquelles que tant agraden a tothom i que segur que també agradarien a la Gemma Gorga, una gran experta en gastronomia i autora del llibre que havíem "degustat" amb plaer com es va posar de manifest en la intensa tertúlia que es va originar.

Estem parlant d'Un país on la boira, i en continuarem parlant durant una estona, perquè avui el difícil serà resumir tantes aportacions i tant d'entusiasme.

La Gemma Gorga es va passar dos mesos a San Francisco i va prendre notes i més notes dels diferents llocs on anava i de com s'hi sentia, i en va escriure un llibre que més que un llibre de viatge és un llibre de vivències i de sentiments. L'autora passeja per San Francisco i ens el porta i apropa amb imatges plenes de poesia. I amb la Gemma ens endinsem pels jardins, que no haurien d'estar tancats, i per aquelles pendents tan pronunciades, o bé pel cementiri o el barri xinés i descobrim els llocs on es va rodar Vertigen i ens adonem que ella és una apassionada de Hitchcock. 

Però, sobretot i especialment, la Gemma visita llibreries, moltes, i ens en parla extensament: de les llibreries i dels llibres, i, també, del fet, extraordinari, del que vol dir ser lector.

La Gemma Gorga sap explicar, li sobra pedagogia, es veu que és professora (aquí algú va puntualitzar "bona professora"), els alumnes s'ho han de passar molt bé a les seves classes. Entra en un lloc, generalment llibreries, i ens l'explica. Primer en fa l'esquelet i després concreta els detalls fins a la minuciositat. Sap mirar, sap descobrir i ho sap explicar fent delicioses les frases, per exemple la imatge d'un gat jaient damunt una pila de llibres. Ens parla d'autors i de llibres, que de ben segur té molt treballats, amb tanta lleugeresa com si els acabés de descobrir, ens apropa la matèria de manera que no ens fa sentir estúpids per desconeixement de tantes referències.

Es difícil estar-se'n de copiar fragments del llibre, imatges, metàfores. Els membres de club de lectura en van anar recitant durant la trobada. Però no en posaré cap perquè haurien de ser massa i això es faria llarguíssim. El que sí diré és que el llibre diu allò que ens agrada, el que voldríem dir nosaltres. 

L'escriptura de la Gemma Gorga ho impregna tot: el menjar, el paisatge, els arbres, els animals, l'arquitectura, el cinema, la pintura... i a l'hora s'impregna de tot. L'entorn és essencial.  Quan som en un lloc , mirem, sentim, olorem, toquem. I aquella tos de dona que sent al terrat. Tot compta. 

Hi ha un país on la boira és un llibre de pau, la pau com una manera de ser i d'estar. És un llibre d'amor. D'amor en genèric, i d'amor, de manera molt especial cap els llibres i allò que els conté: llibreries i biblioteques. Amor, fins i tot, cap al paper i les lletres impreses. La lectura com a gran referència, quasi com a religió, com escapatòria a la mort. 

És també literatura del jo. Ella mateixa és la matèria del seu llibre, fa referència, s'identifica amb la frase de Montaigne en què encapçala l'obra. Ella forma part d'una realitat que es fa seva. Mira, busca i troba allò que li pot donar una altra perspectiva. Es mou i ens sorprèn donant-nos explicacions de manera tan precisa que no hi estem acostumats. Comparteix més enllà del que veu. Comparteix el que sent.

Llegir Hi ha un país on la boira et fa sentir envejós de tanta capacitat per apreciar detalls, per tant coneixement. Però també et fa sentir orgullós de ser lector, orgullós d'estar present en un món on s'hi encabeixen tantes cultures, tanta natura i, tanta ciència, tant d'art... especialment, tanta lletra escrita i impresa, tanta que, afortunadament, no ens l'acabarem.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada